Ke Mana Kaki Melangkah...

Ku Hayati Keindahan Ciptaan Allah...

Autumn in Kyoto

Assalamualaikum
My dear readers,
Forgive me for not updating my blog since last two weeks; occupied with so many tasks.

Autumn in Kyoto...
Alhamdulillah, perancangan untuk ke Kyoto menjadi realiti. Sha dan kawan-kawan ke Kyoto dgn menaiki kereta Kusunoki san. Saya kagum dgn kereta Toyota Blade Kusunoki san. Canggih, bak kata Yuko san, "Wah, very hi-tech!"...dilengkapi Real time GPS yg sentiasa update dgn keadaan lalu lintas termasuklah accident yg berlaku, kadar bayaran tol, perangkap had laju, etc. Hmm, pemandu yg selalu sesat mcm saya ni patut kena pasang GPS mcm kereta Kusunoki san tu. Nak lock pintu kereta, tekan je di pintu, nak buka pintu kereta, tarik je handle pintu, dgn syarat, kunci kereta ada berdekatan. Nak start enjin, tekan je button. Mcm2 lagi la teknologi canggih dlm keretanya tu.


Tiba di Kyoto, Mariko san dan Yuko san mula mengeluh sejuk...Sha pun sama, sejuk!
Telahan kami salah. Kami sangkakan hari tu Kyoto tak la sejuk sangat, tp sebaliknya. Tanpa jaket atau sweater, kami menahan kedinginan Kyoto dan teruskan perjalanan ke Temple of the Golden Pavilion @ Kinkaku-ji dan Toei Uzumasa Eigamura (Samurai Studio).


OK readers, hope you will enjoy my photo collections and feel the autumn in Kyoto... ;)


Temple of the Golden Pavilion @ Kinkaku-ji



The original Kinkaku-ji was built in 1397 to serve as a retirement villa for Shogun Ashikaga Yoshimitsu, as part of his estate then known as Kitayama.[1] It was his son, shogun Ashikaga Yoshimochi, who converted the building into a Zen temple of the Rinzai school. (source: http://en.wikipedia.org/wiki/Kinkaku-ji)
 


There is a Phoenix ornament on top of the roof.We can't enter the Golden Pavilion. Tengok dari jauh je la. 

 







Banyak ikan Kap dalam kolam Golden Pavilion ni. Landscape tamannya cantik, banyak pokok dan bonsai. Daun-daun pokok mula berubah warna kepada kekuningan, oren, coklat kemerahan, menandakan mulanya musim luruh @ Autumn. 

 



Penat berjalan di taman Kinkaku-ji, kami berehat sebentar di Japanese Tea Garden sambil menikmati pemandangan yg indah, dikelilingi pokok-pokok yg pelbagai bentuk dan warna.


Kebanyakan pelawat akan melemparkan syiling 5 yen (go-en) sambil berdoa di kawasan ini yg dipercayai dapat membawa kebahagiaan, kegembiraan kepada mereka. They wish for Good fortune :)

Saya berdoa hanya kepada Allah S.W.T, tiada yang lain selain-Nya! 


“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” (Surah al-Baqarah, 2: 186)

“Dan Tuhanmu berfirman: "Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”.” (Surah al-Mu’min, 40: 60)
 


3 comments:

Anonymous November 8, 2009 at 1:22 PM  

sha..
nk tgok gmbr kereta Toyota Blade Kusunoki san....
best nye...canggih tul tech dieorg kn...
n lg best awk dpt jalan2 naik kete die n round kt kyoto tuh...

Shazana November 9, 2009 at 12:33 PM  

(Anonymous)Insya'Allah, kita masukkan gambar kete Kusunoki san nanti. Dr luar, kete dia nampak biasa je, tp dlm canggih! :) dpt naik je, tak dapat bawa blk Malaysia...huhuhu

Aziesham74 November 24, 2009 at 1:03 PM  

Salam buat sha...
wowww ambik gambar semua nye buat akak teruja taw..emmmm
apa kata kalau sha cuba pakai kimono dan pakai make-up mcm tu....pasti kak zah lebih teruja ,,,,
salam rindu dari akak..take care dear......have a nice day ok.....

Ahlan wasahlan...

Today is...

About Me...

About Me...
Anak Ayah Mama, kakak Syazwani; Shazana Mustafa nama diberi, Pandanglah aku dengan mata hati; Akan kau temui ketulusan budi...

Shazana

Shazana
Laksana sinar suria
Di pagi hening bercahaya
Bagai lukisan yang sedih engkau riangkan
Dengan tawa senda gurauan
Inginku nyatakan padamu

Namun mungkin jua tak perlu
Kerna pasti nanti
Kau tak akan mengerti
Kiranya kita tak pernah bertemu

Wajahmu tak mungkin ku rindu
Andainya hati kita tak pernah bersua
Pasti mudah ku lupakan semua
Kerana ku rasa bersalah

Mengambil dirimu darinya
Dia menyintai dengan sepenuh hati
Dengan tulus murni
Kasihmu Shazana
Cintamu Shazana
Untuk dia yang masih menunggu
Kasihmu Shazana

Cintamu Shazana
Bukan untukku
Lagu: Aidit Alfian Lirik: Aidit Alfian


An-Nuur...

There was an error in this gadget

Bicara dengan ku...