Ke Mana Kaki Melangkah...

Ku Hayati Keindahan Ciptaan Allah...

Autumn in Kyoto (Part 2)

Dear readers, 
In previous entry, I wrote about my visit to the Golden Pavilion, Kyoto. This entry, I'll share my experience visiting the Toei Uzumasa Eigamura (Samurai Studio), Kyoto.

Toei Uzumasa Eigamura (Samurai Studio), Kyoto
Saya begitu excited utk ke Samurai Studio ni kerana kawan2 Japanese saya beritahu di studio ni saya boleh jumpa ramai Samurai, Ninja Warriors, Kimono girls, dan boleh tonton Ninja Show. Kata mereka lagi, saya akan rasa seperti kembali ke zaman Edo dek kerana pembinaan bangunan dan landskap studio yang menyerupai zaman Edo. Saya lagi tak sabar nak ke studio ni kerana saya diberitahu, boleh pakai Kimono, of course, kena bayaran :) 


Toei Kyoto Studio Park opened in 1975 as the first theme park in Japan where visitors can observe the filming of jidaigeki (period dramas) as well as experience the world of jidaigeki by putting on period costumes, touring outdoor sets and enjoying various events. At Toei Kyoto Studio Park, you can experience putting on the actual costumes worn in Japanese period dramas and have fun taking your picture in-costume against the background of an actual studio set!
Sila lawati laman web toei-eigamura. Banyak gambar dan info tentang studio ni.



Saya bergambar dengan Kimono girl di Nihonbashi Bridge. Apa yang istimewanya Nihonbashi bridge ni pada zaman Edo? Mari baca info ini:- 
Nihonbashi Bridge was the center of greater Edo, and the starting point of five major highways. The area around the bridge became the locus of Edo commerce. The Shogunate placed a tall signpost for the purpose of post government notices. While it is sometimes filmed as Nihonbashi Bridge, it is made over into many different bridges for filming. In "Chushingura," for example, it is used as snowy Ryogokubashi Bridge. Since it was built for filming, no water runs under the bridge, and the far side of the bridge that never faces the camera is actually a stairway.


Seronoknya jalan2, ada orang kandar...dah penat leh makan Nasi Kandar. Eh, Jepun mana ada Nasi Kandar :P


(http://www.toei-eigamura.com/location/attraction001.html)
Gadis comel tu adalah pelawat Studio ni juga. Dia sewa pakaian kimono tu, siap di make-up menyerupai 'Jidaigeki star'. Ramai la yang nak ambil gambar gadis comel ni. Sha, Yuko san dan Mariko san pun excited la nak di make-up mcm gadis comel tu juga, actually nak di make-up mcm pelakon filem zaman klasik Jepun. 
Kami pun berjaya mencari lokasi Jidaigeki Costume Corner. Kusunoki san yang dari awal tak bersetuju sebab katanya mahal, tapi anak2 dara ni beriya juga nak cuba. Sha pun sempatlah berangan nak ditransform seketika menjadi seorang Puteri Jepun mcm dalam gmbr ni:-



Can you guess how much is the price??? ;)

Lebih kurang RM 300 ke atas utk make-up (mmg putih melepak la muka lepas make-up), dan sepersalinan Kimono atau pakaian2 Jidaigeki Star yg lain. Utk ambil gambar, tambah lagi dlm RM 100++. Ada banyak pakej, semuanya mahal! Huh, bak pakej mak andam utk majlis pertunangan atau perkahwinan di Malaysia. 

Setelah ditambah, tolak, darab, bahagi...kami pun batalkan hasrat dan angan2 utk berpakaian ala-ala bintang klasik Jepun. Kusunoki san kesian tgk kami bertiga yg dh kecewa angan-angan tak menjadi, berusahalah mencari sebuah lagi studio yg menawarkan perkhidmatan menyewa kostum Jidaigeki stars.
Wah, kami kembali berangan-angan... :)

Finally, we found the studio! Just a small one, but cheaper than the first studio. Costume and studio photography provided; no make-up. Lebih kurang RM 80 seorang, hmm, mahal juga tu, tp lebih murah dr RM 300...Akhirnya, Sha dan Yuko san bergambar juga dgn berpakaian Puteri Jepun :) Anda bayangkanlah sendiri bagaimana rupa saya jika berpakaian kimono ala Puteri Islam Jepun :D




Dah penat berposing, kami ke teater pula; menonton aksi Ninja! Gambar di atas tu antara pelakon-pelakon teater Ninja dan Samurai. Tak rugi saya menonton teater ni walaupun  tak semua yg dituturkan saya faham. Aksi-aksi hebat para pelakon memukau penonton. Ninja wanita melompat dari tingkat atas ke kawasan penonton, berpedang di atas pentas sambil guling-guling, lompat sana sini, huh! banyak sungguh aksi stunt dibantu pula dengan penataan cahaya dan bunyi. Sugoi (Hebat)!




Kami diberitahu ada sesuatu akan berlaku di kawasan ini. Maka, kami menunggu dengan sabar.
Tiba-tiba...

Muncul replika naga dr dlm kolam. Hehehe...gimik lebih!

Gimik yang kedua pula...Mula-mula, semuanya statik. Kemudian, air mengalir seperti air terjun dan pokok-pokok bergoyang. Akhirnya, muncul la ini...



Kawasan ini semuanya digunakan untuk perfileman. Filem berbeza, kawasan yang sama, cuma diubah itu ini menampakkan seperti kawasan yang berbeza di dalam filem.
 




Tiga dara ni bergambar pula di Old Street Train

Keadaan dalam Old Street Train
 


Tunggu punya tunggu, tak ada pula yang nak tarik 'Beca' ni. Ni bukan beca, tapi Jinrikisha.

Rickshaws (or rickshas) are a mode of human-powered transport: a runner draws a two-wheeled cart which seats one or two persons. The word rickshaw came from Asia where they were mainly used as means of transportation for the social elite. However, in more recent times rickshaws have been outlawed in many countries in Asia due to numerous accidents. 
The word "rickshaw" originates from the Japanese word jinrikisha (人力車, jin = human, riki = power or force, sha = vehicle), which literally means "human-powered vehicle". 


Sempat bergambar dengan Nenek dan 2 org cucunya yg comel. Kawaii! :) Kanak-kanak ni menyewa kostum dan dimake-up di studio yg mahal tu.

Dah selesai melawat seluruh kawasan Samurai Studio ni, kami membeli-belah pula di kedai cenderahati sebelum meninggalkan tempat ni. Hmm, barang-barang mmg lah mahal, tapi untuk kenangan, saya beli la juga apa yg berpatutan. Alhamdulillah, dapat juga beli ole-ole 'Samurai Puzzle' utk adik-adik sepupu saya yg menanti-nanti hadiah dari Jepun.

Kami pulang dgn riang walaupun keletihan :) 
Walaupun daun-daunan mulai luruh, memori indah di Kyoto terpahat di hatiku...Autumn in Kyoto!





 
 








 





 

5 comments:

ellyWong November 20, 2009 at 5:28 AM  

sha, nape tak try on the kimono? beli satu dua buat koleksi ;) hihi

Afidalina Tumian November 20, 2009 at 5:41 AM  

hehe best2. mariko dgn yuko eh? lupa dah dorg =P they don't change at all!

Shazana November 20, 2009 at 10:26 AM  

Kak Amy: Of course Sha pakai. Sewa di studio yg murah tu. then beli 2 kimono di Nara. entry pasal kimono yg sha beli tu akan menyusul kemudian, insya'Allah... :)

Kak Afi: Yuko ada lain sikit. Dia dh pandai make-up ;) Mariko is getting married this month! :)

Anonymous November 25, 2009 at 4:34 PM  

sha mne gmbr wanita islam pakai kimono tu???
best nye...
next week kte nk start da kelas jpn intermediate 1....senseorng kt ctu...dgn harapan leh g jepun nti..haha..._mira

Shazana December 1, 2009 at 12:04 PM  

Mira: Wah, bagus2 Mira teruskan perjuangan menuntut ilmu! hehe...sorang pun sorang la, Gambatte Kudasai, Mira chan! Gambar wanita Islam pakai Kimono tu printed by studio, dh siap frame. Kita tak ada scanner...lgpun, segan nak letak.hahaha...

Ahlan wasahlan...

Today is...

About Me...

About Me...
Anak Ayah Mama, kakak Syazwani; Shazana Mustafa nama diberi, Pandanglah aku dengan mata hati; Akan kau temui ketulusan budi...

Shazana

Shazana
Laksana sinar suria
Di pagi hening bercahaya
Bagai lukisan yang sedih engkau riangkan
Dengan tawa senda gurauan
Inginku nyatakan padamu

Namun mungkin jua tak perlu
Kerna pasti nanti
Kau tak akan mengerti
Kiranya kita tak pernah bertemu

Wajahmu tak mungkin ku rindu
Andainya hati kita tak pernah bersua
Pasti mudah ku lupakan semua
Kerana ku rasa bersalah

Mengambil dirimu darinya
Dia menyintai dengan sepenuh hati
Dengan tulus murni
Kasihmu Shazana
Cintamu Shazana
Untuk dia yang masih menunggu
Kasihmu Shazana

Cintamu Shazana
Bukan untukku
Lagu: Aidit Alfian Lirik: Aidit Alfian


An-Nuur...

There was an error in this gadget

Bicara dengan ku...