Ke Mana Kaki Melangkah...

Ku Hayati Keindahan Ciptaan Allah...

Punctual, efficient, small, expensive...

Le Botejour Hotel, Namba


Dari Airport ke Le Botejour Hotel yg terletak kat area Namba, saya naik bas ke station OCAT. Tambang 1000 Yen (lebih kurang RM 40). About an hour journey. Saya memang kagum la dengan sistem pengangkutan di Jepun. Bas tiba tepat pada masanya.
Nak naik bas ni pun ada sistem juga...Beratur di hentian yang sepatutnya, letak bagasi sebelah anda, tunjukkan tiket, petugas akan tag bagasi anda (mcm dlm gambar sebelah. Yg tag putih Plane nye, yg merah tu Bus nye) dan beri baggage card utk claim bagasi bila dah sampai station yg dituju nanti. Mcm naik plane la pula :)  
Bas sampai, petugas masukkan bagasi di bahagian penyimpanan barang dlm bas, kita naik la bas...
Dalam bas, ada jurucakap yg welcome kita naik bas dan beri taklimat ringkas tentang aspek2 keselamatan dan estimated time utk tiba di station (hanya rakaman suara, tp gaya mcm pramugari ckp kat plane). 

Tiba di OCAT station, saya naik teksi ke hotel. Sebenarnya kalau berjalan kaki dalam 10 minit boleh sampai, tapi bagasi saya yg besar dan banyak, tak sesuai utk berjalan kaki. Tambang teksi untuk perjalanan lebih kurang 5 minit, 900 Yen (approx. RM 36)! Huh...'amat murah'. Pemandu teksi, pemandu bas, semuanya berpakaian seragam, siap pakai tie lagi. Bagus juga pakai uniform ni, at least pemandu bas dan teksi pun kelihatan smart, mcm officer!

Alhamdulillah, tiba di hotel. Early check-in. Tak sabar nak masuk bilik dan berendam dlm bath tub dgn shower foam yg wangi...setibanya di dalam bilik..."Comelnya bilik ni!" Tinjau pulak toiletnya..."Alahai, lagi comel!" :) Tapi ada alat kawalan closet, kawal suhu tempat duduk, pressure air, bidet and shower control. Teringat lak toilet favourite kat NEC :)

Harga dah la mahal. Ruang sgt kecil. Shazana ni, merungut lak...Syukur la ada juga tempat berteduh, bersih dan selesa. Comforter best! :) Ada pula jam loceng kecil letak di katil. Atas katil pula dah disediakan 'Yukata', baju tidur ala2 kimono. Biasanya Japanese pakai Yukata sebagai baju tidur dan juga dipakai pada waktu summer. Ada free LAN connection (ni best! leh surf & chat setiap hari),TV kecil 15", peti sejuk kecil, air-cond, meja, kerusi, tempat sangkut baju dan hanger, etc...almari? tak ada! huhuhuhu.... syukur la saya bawa hanger banyak. Boleh la gantung baju, tudung, sweater...Nak cuci baju, 500 Yen (RM20) sekali basuh. Dryer 500 Yen juga. So total utk sekali basuh baju dan keringkan baju = 1000 Yen (RM40) Uwa....mahalnya!


6 comments:

Anonymous October 15, 2009 at 4:03 PM  

nasib baik tak kena tido dlm hotel kotak..ghehehee..
jaga diri.. do enjoy urself..-k.naza-

Shazana October 15, 2009 at 4:10 PM  

hehehe...thanks kak naza visit blog sha ni. tu la pasal, kalau tido dlm hotel kotak, jwbnya, wrapped trus, post balik Malaysia :)

Afidalina Tumian October 16, 2009 at 1:57 PM  

salam sha! yeay sudah ada blog. keep on writing ok? take care sis =)

Shazana October 17, 2009 at 10:59 AM  

salam kak Afi...alhamdulillah, dpt gak wat akhirnya. inspired by my sis, u and uswah :) thanks!

shuib October 26, 2009 at 12:39 AM  

mahalnya cost of living kat sana..... makanan pun mahal ke?

Shazana November 3, 2009 at 2:48 PM  

mmg mahal la Ib...
serba serbi mahal, hatta barang yg made in Japan sendiri pun mahal :(

Ahlan wasahlan...

Today is...

About Me...

About Me...
Anak Ayah Mama, kakak Syazwani; Shazana Mustafa nama diberi, Pandanglah aku dengan mata hati; Akan kau temui ketulusan budi...

Shazana

Shazana
Laksana sinar suria
Di pagi hening bercahaya
Bagai lukisan yang sedih engkau riangkan
Dengan tawa senda gurauan
Inginku nyatakan padamu

Namun mungkin jua tak perlu
Kerna pasti nanti
Kau tak akan mengerti
Kiranya kita tak pernah bertemu

Wajahmu tak mungkin ku rindu
Andainya hati kita tak pernah bersua
Pasti mudah ku lupakan semua
Kerana ku rasa bersalah

Mengambil dirimu darinya
Dia menyintai dengan sepenuh hati
Dengan tulus murni
Kasihmu Shazana
Cintamu Shazana
Untuk dia yang masih menunggu
Kasihmu Shazana

Cintamu Shazana
Bukan untukku
Lagu: Aidit Alfian Lirik: Aidit Alfian


An-Nuur...

There was an error in this gadget

Bicara dengan ku...