Ke Mana Kaki Melangkah...

Ku Hayati Keindahan Ciptaan Allah...

Kaiyukan Aquarium and Tempozan Giant Wheel

Assalamualaikum...Ogenki desuka (Apa khabar?)

Visit to Kaiyukan Aquarium and Tempozan Giant Wheel, Osaka

Minggu lepas, saya cuti 3 hari, Sabtu, Ahad dan Isnin (Japan Sports' Day), maka ada la masa untuk jalan-jalan sekitar Osaka dan kawasan2 yg berhampiran dgnnya mcm Kyoto dan Nara.
Kawan saya, Kusunoki san, buatlah plan utk 3 hari ni- Sabtu jalan2 sekitar Osaka, Ahad ke Kyoto, Isnin ke Nara. 


Ramai kawan2 yg suggest, visit Kaiyukan Aquarium dan Tempozan Giant Wheel di Osaka. Sewaktu pertama kali ke Osaka, thn 2005 dulu, dah nampak Tempozan Giant Wheel tu, tapi dek kesuntukan masa, saya dan ahli rombongan dari UIA tak berkesempatan ke situ. Tp masa tu tak kisah sebab rasa takut juga nak naik ferris wheel yg tinggi sgt tu. Gayat!

Kali ni, Alhamdulillah, ada rezeki saya ke Kaiyukan Aquarium; one of the largest aquariums in the world dan naik Tempozan Giant Wheel, one of the largest ferris wheel in the world. Semuanya the largest, the most advanced, the most itu, the most ini, huh, tak nak kalah langsung negara matahari terbit ni! hmm, Usaha tangga kejayaan... :)

OK la, kita lihat gambar2 sewaktu saya ke Kaiyukan Aquarium dan giant wheel bersama Kusunoki san, adiknya Ho-chan dan anak Ho-chan, Kazu-kun.


Dolphins ni asyik berenang ke sana ke sini, laju je, sebab kolam dia besar, sampai ke lantai bawah tu tembus ke aras bawah, masih kolamnya. Gambar ni diambil masa di aras atas. Bila pelawat jalan ke aras bawah pula, masih boleh tengok dolphins ni berenang. Nice! :)







Gambar kanan: Ikan yang besar ni Whale Shark. Ikan paling famous di Kaiyukan Aquarium.
 






Ikan innocent face, dgn mata bulatnya, buat muka malu2 lak nk ambil gambar...


Gambar kanan: Ni 'Mangbo' @ Sunfish. Nama je Sunfish, tapi ikan ni sensitif kepada cahaya. Kalau nak ambil gambar Mangbo ni, tak boleh guna flash.

Tempozan Giant Wheel dah nak sampai puncak! Sha dan Ho-chan rasa gayat sangat bila tengok bawah. Tapi Giant Wheel ni berpusing perlahan, maka tak la rasa takut atau pening. Jangan fikirkan gayat;enjoy the breathtaking view of Osaka from the Giant Wheel. Kelihatan Kaiyukan Aquarium dari atas Giant Wheel ni.

Sebahagian bandar Osaka dari Giant Wheel.

Banyak sangat gambar menarik yang sempat Sha rakamkan di Kaiyukan Aquarium dan Tempozan Giant Wheel. Insya'Allah, ada kesempatan, Sha letakkan gambar-gambar menarik yang lain.


Kusunoki san, Ho-chan and Kazu-kun, Arigato gozaimasu...What a lovely day!

6 comments:

Afidalina Tumian October 21, 2009 at 2:01 AM  

hihi kusunoki!! sama mcm dulu2 kenal dia. x berubah langsung! tu adik dia eh? dia ada adik eh? k afi pun dah lupa =P

Shazana October 21, 2009 at 7:41 AM  

a'ah kusunoki san mcm tu la rupanya. cuma berisi sikit dr dulu, al maklum, dh ada org jaga :) nanti sha letak gmbr mariko and yuko san lak. kak afi tgk nanti depa berubah atau tak ya. kusunoki san 3 beradik, abg, dia dan adik perempuan.

syaz October 22, 2009 at 12:35 AM  

salam...
hehheheh...long...sayang kamu banget... =P jeles ar dpt date dgn dolphin tu... blk m'sia jgn lupa k bring back dat dolphin 4 me... ~_^

Shazana October 22, 2009 at 7:18 AM  

salam adik...
mmg dolphin tu utk adik la. penat tau kak long tunggu dolphin tu, nak amik gmbr dia utk adik,tak caye, tanya kusunoki. dia pun kena tunggu kak long amik gmbr dolphin tu...hehehe.laju sgt dolphin tu, susah utk photographer amatur mcm kak long ni nk amik gmbr dia, haha...

Aziesham74 November 12, 2009 at 2:36 PM  

salam buat sha...
besh nyew gi jepun..mcm menarik jeww....semoga sha selamat dalam apa2 saja yg sha laku kan...
salam sayang dari kak zah.....

Shazana November 18, 2009 at 2:51 PM  

Salam Kak Zah sayang!
Thanks...semoga Kak Zah juga sukses selalu. Rindu banget sama kamu!

Ahlan wasahlan...

Today is...

About Me...

About Me...
Anak Ayah Mama, kakak Syazwani; Shazana Mustafa nama diberi, Pandanglah aku dengan mata hati; Akan kau temui ketulusan budi...

Shazana

Shazana
Laksana sinar suria
Di pagi hening bercahaya
Bagai lukisan yang sedih engkau riangkan
Dengan tawa senda gurauan
Inginku nyatakan padamu

Namun mungkin jua tak perlu
Kerna pasti nanti
Kau tak akan mengerti
Kiranya kita tak pernah bertemu

Wajahmu tak mungkin ku rindu
Andainya hati kita tak pernah bersua
Pasti mudah ku lupakan semua
Kerana ku rasa bersalah

Mengambil dirimu darinya
Dia menyintai dengan sepenuh hati
Dengan tulus murni
Kasihmu Shazana
Cintamu Shazana
Untuk dia yang masih menunggu
Kasihmu Shazana

Cintamu Shazana
Bukan untukku
Lagu: Aidit Alfian Lirik: Aidit Alfian


An-Nuur...

There was an error in this gadget

Bicara dengan ku...